Open Monumentendag 2019

Op zondag 15 september is het zover, een landelijk initiatief waarbij aandacht wordt gegeven aan het cultureel erfgoed van stad en regio. Dit jaar zal ook de St. Joriskerk hieraan deelnemen.

Het thema van 2019 is “Plekken van plezier”: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor hun plezier. In aansluiting op dit thema wordt in Eindhoven dit jaar speciaal aandacht gegeven aan het Stadswandelpark en de directe omgeving. De Sint Joriskerk ligt vlak bij het Stadswandelpark en is een rijksmonument. Daarom heeft het parochiebestuur besloten om op Open Monumentendag de Sint Joriskerk open te stellen van 13.00 tot 17.00 uur.

Tijdens de openstelling kunnen bezoekers deelnemen aan een rondleiding. Deze vindt plaats om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. Natuurlijk kunnen bezoekers ook zelf rondlopen en met behulp van het daarvoor gemaakte boekje eens goed kijken naar de details van het gebouw. Verder is er een kleine fototentoonstelling ingericht en kan een kijkje worden genomen bij de restauratie van het grote orgel.

In de kerk is informatiemateriaal beschikbaar over de geschiedenis van de parochie, de kerk, de kruisweg en de orgels.

En als u toch de kerk bezoekt, kijk dan ook eens naar het plein vóór de Sint Joriskerk. Daar staat, verstopt tussen de geparkeerde auto’s, een monumentale lantaarn die is geplaatst ter herinnering aan de annexatie in 1920 van Stratum door Eindhoven.