f

Doopbewijs

Als u gedoopt bent, is dat ingeschreven in het doopregister van de kerk waar dat destijds is gebeurd. Mocht u zelf niet meer weten waar dat is, dan weten uw ouders dat, of staat het in hun trouwboekje. Een doopbewijs is een uittreksel uit het doopregister, waar precies op staat wat uw kerkelijke status is: gedoopt, gevormd, gehuwd of gewijd. Ook staan uw doopnamen, de namen van uw ouders, peter en meter erop.

Wanneer hebt u/heb je een doopbewijs nodig?

Voordat je het sacrament van het Vormsel gaat ontvangen heb je een doopbewijs nodig.
Nadat het Vormsel toegediend is zal de parochie een berichtje sturen naar de parochie waar je
gedoopt bent, zodat ze het Vormsel kunnen aantekenen in het doopregister.

Voor u gaat trouwen moet u bij de parochie waar u gedoopt bent een doopbewijs aanvragen.
Na het huwelijk stuurt de parochie waar u trouwt een berichtje naar de parochie waar u gedoopt bent, zodat ze uw huwelijk kunnen aantekenen in het doopregister.

Voordat een diaken zijn priesterwijding gaat ontvangen heeft ook hij een doopbewijs nodig, waaruit blijkt dat gedoopt en gevormd is en niet getrouwd is.

Aanvragen van het doopbewijs

Zo'n doopbewijs moet u zelf aanvragen en let op, een doopbewijs is maar een half jaar geldig.
Het doopbewijs mag daarom op de dag van uw Huwelijk of Vormsel nooit ouder zijn dan 6 maanden. Een oorkonde die op de dag van de doop meegegeven is aan ouders is dus geen doopbewijs!

Voor het afgeven van een doopbewijs wordt € 10,00 in rekening gebracht.

Wanneer u gedoopt bent in één van de kerken die behoren bij de St. Joris parochie, kunt u uw doopbewijs opvragen bij het Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., ook als de betreffende kerk al gesloten is.